Tre avdelningar


På Dalbystugan finns de tre avdelningarna Skatten, Juvelen och Pyramiden. Avdelningarna är åldersindelade, en för de minsta, en för de lite äldre och en för de äldsta barnen.


Barnen möts ute på gården för att leka tillsammans eller i de olika åldersgrupperna för anpassade aktiviteter.


Under året har vi uppskattade sammankomster med barnens föräldrar med höstfest, luciafirande och trivseldagarna. En gång per år har vi en sjörövarfest hos oss och bjuder in en annan förskola i närheten för lekar, fika och skattjakt. 


Vår mat


All vår mat är tillagad här på Dalbystugan.

Våra fantastiska kockar Ann-Sofie och Johanna lagar ekologiskt och helst av närodlade producenter i kommunen.


Till varje måltid serveras det vatten, mjölk, grönsaker, bönor och linser. Till mellis får barnen ofta nybakat bröd och ibland även nybakta bullar eller äppelpaj med vaniljsås med äpplen från våra egna äppelträd.


När något av barnen fyller år blir de firade och får sitta i födelsedagsstolen. Då får de också välja sin favoritmat till lunch!


En dag på förskolan


6.00 Förskolan öppnar på Skatten

7.30 Vi äter frukost

8.00 Innelek och inneaktivitet

9.00 Fruktsamling med sång, rim eller ramsor

9.20 Olika akriviteter varje dag tex. utelek, rörelse, promenad, åldersintegrerade grupper

11.00 Lunch

11.30 Sovvila eller läsvila

12.00 Inneaktiviteter, pussla, bygga, spela spel, pyssla mm.

13.45 Mellanmål

14.15 Utelek

17.30 Förskolan stänger


Vårt pedagogoska arbete

På Dalbystugan jobbar vi med grundtemat; Jag, Du och Vi.

Vårt arbete fokuseras på att barnen ska få en trygghet på förskolan.


Vi arbetar med olika teman som vi anpassar efter både lärolpanen, årstiderna och barnens inflytande samtidigt som vi väver in språk och matematik.

Temaarbetena kan pågå över en eller flera terminer.

Vi har exempelvis haft temat Skogen då vi följde barnens intresse för spindlar och skogens djur och då blev det naturligt att undersöka naturens kretslopp. På temat Språket läste vi mycket sagor och var på biblioteket och lånade böcker.


Våra teman anpassas även till våra nationella traditioner som till förskolans egna. Exempelvis har vi på Dalbystugan varje september en höstfest för föräldrarna. Då bjuder vi på fika med pajer och kakor som vi bakat på bär och frukt från vår egen trädgård. Vi gör svartvinbärsbladssaft och torkar bladen till te. Vi går på promenader och plockar inspiration från naturen som vi sedan sätter ihop till en utställning.

I årshjulet ingår också aktiviteter som Alla hjärtans dag, Rocka sockorna, påsk, Sjörövarfest, midsommarfest, lucia och julavslutning.


Vi arbetar hela tiden för att få en helhet i vårt arbete genom att koppla samman låroplanens mål, likabehandlingsplanen, barnkonventionen och barns inflytande.

Men vår största önskan är att vi tillsammans skapar en miljö för trevligt och roligt lärande!